Article al Diari Ara: “Intel·ligència artificial (i emocional) per aprovar oposicions”

Logotip Diari AraPublicat el 25/09/2022

A Clara Brull, la seva manera d'estudiar li ha anat tan bé que el seu currículum llueix un grau d'administració i direcció d'empreses amb 19 matrícules d'honor, una nota mitjana de 9,2, un premi al millor expedient universitari i la fundació del Grup CBS Quality amb una plantilla de 15 persones. Des d'aquesta mateixa setmana, s'apunta també la posada en marxa d'Opositaresfacil.cat, una plataforma en línia personalitzada per preparar oposicions. El sistema combina tècniques d'intel·ligència artificial aplicades a la formació, com edtech i e-learning, amb les d'entrenament motivacional (diguem-ne IA i coach, per abreujar). La gamificació també ajuda a mastegar l'os dur dels temaris.

El projecte ha comportat una inversió que ronda el milió d'euros, tres anys de desenvolupament i quinze per perfeccionar el mètode inventat per Brull, a còpia d'investigar i acumular experiència per aconseguir un estudi profitós fet a la mida de cadascú. De moment, la plataforma ofereix preparació per a 15 oposicions, però el pla és arribar als 40 enguany mateix i, d'aquí tres anys, cobrir totes les de Catalunya. L'any vinent també preveu oferir els continguts adaptats a persones amb discapacitat intel·lectual.

Cada alumne compta amb el seguiment d'un docent assignat i sessions periòdiques en línia per resoldre dubtes, però el nucli dur són tres mestres virtuals: un planificador, un preparador i un coach. Tots tres es retroalimenten amb l'usuari fins a personalitzar al mil·límetre el seu ritme, les seves capacitats i les mancances que cal solucionar.

La intel·ligència artificial (IA) és una eina fantàstica a l'hora de marcar, pas a pas, el camí que ha de superar cadascú per aprovar, però qui oposita no és una màquina. Com a bon humà, patirà solitud, pors, incertesa, dubtes, ansietat, fatiga, bloquejos, ganes de no sortir mai més del llit o d'engegar-ho tot barranc avall. “No ens enganyem: opositar és dur”, adverteix Brull. Això també està previst, i aquesta és la funció principal del coach: tranquil·litzar les emocions, mantenir la negativitat sota control i no esgotar la reserva d'ànims.

Tothom sap que cal estudiar molt per guanyar unes oposicions, però “què vol dir estudiar i com es fa?”, es planteja Brull. Bona pregunta. Llegir, subratllar, resumir, repetir, repassar, escriure, prendre apunts a classe, o d'un podcast o vídeo explicatiu, escoltar atentament, fer un test, esquematitzar, fer preguntes i pensar respostes... tot junt o per separat és estudiar. És a dir, “accions”, reflexiona aquesta emprenedora tarragonina, acostumada a fer-ne des de petita.

Això només és el començament. Aquestes accions “han de tenir un sentit i un objectiu”. Estudiar és, doncs, “un procés que ha de seguir un ordre estructurat i lògic”. Per fer-lo bé sense defallir, la gràcia és no perdre mai de vista l'objectiu. Allò “d'atrevir-se a perseguir els somnis”, per una vegada, no sona a mantra gastat i cursi, sinó que té tot el sentit.

A còpia de prova i error, experimentar, provar, assajar, investigar i donar-li tombs cada dia, Brull ha perfeccionat el seu mètode d'estudi i l'ha professionalitzat. Així, el 2008 es va llicenciar i el 2015, després de guanyar experiència laboral, va fundar l'acadèmia Opositar és Fàcil. Els resultats: 2.000 alumnes amb un 90% d'èxit i una llista d'espera de sis mesos per matricular-s'hi. La nova plataforma és la seva evolució, tot un salt endavant d'aquell mètode ideat per Brull quan era universitària. Per arribar aquí també ha “escoltat moltíssim” tots els opositors per saber “què necessiten i com fer-ho”, explica.

“Jo, als vuit anys, volia ser empresària”, confessa. Mentre jugava a fer i vendre postres, el seu pare, doctor en AEDE, la va engrescar a fer el seu primer pla d'empresa. Era com els reals, però sense la part econòmica. “Em va dir que, abans, havia d'estudiar AEDE” i, naturalment, va ser la carrera escollida anys després. “Però com que volia tenir els meus propis diners, també treballava i, per treure bones notes, vaig haver d'organitzar-me molt bé”, afegeix.

Amb 36 anys, Brull encara conserva la imatge corporativa d'aquella empresa que va planificar quan en tenia vuit. Es deia, per cert, igual que l'actual Grup CBS Quality.

Veure l’article directament a Diari Ara
Article al Diari Ara: “Intel·ligència artificial (i emocional) per aprovar oposicions”